برق کاری یکی از تخصصی ترین مشاغل ساختمانی است. هرکسی که بتواند فاز را از نول تشخیص دهد، برقکار ساختمان نیست. برای یک برقکار حرفه ای گذراندن دوره مهندسی برق ساختمان و آشنایی با قوانین و استانداردهای تاسیسات برقی الزامی است. نصابان مجرب و فاقد گواهینامه آخرین قوانین و استاندارد های نصب کلید و پریز را نمی دانند و در سیم کشی و نصب مهارت کافی ندارند. کوچکترین بی احتیاطی در سیم کشی برق ساختمان منجر به آتش سوزی سیم کشی برق شده و جان ساکنین را به خطر می اندازد. از طرفی در صورت عدم رعایت استاندارد نصب کلید و پریز، در پایان کار با مشکل مواجه می شوید و مجبور خواهید بود کلیه کارهای سیم کشی را دوباره انجام دهید. این استانداردها برای همه موارد در نظر گرفته شده است. قوانین موجود دائما در حال تغییر هستند و پیمانکاران باید آخرین قوانین و استانداردها را رعایت کنند. استانداردهای نصب کلید و پریز شامل موارد زیر است:
ارتفاع نصب کلید و پریز
فاصله نصب پریز و کلید در ساختمان
فاصله نصب کلید و پریز از لوله های آب و گاز
ارتفاع نصب کلید و پریز در ساختمان
ارتفاع و فاصله استاندارد در راهروها، در پارکینگ و در حیاط
ارتفاع نصب استاندارد کلیدها و پریزها
ارتفاع نصب استاندارد کلیدها و پریزها مهمترین جزء در استانداردهای سیم کشی ساختمان است. کلیدهای برق و کولر گازی و همچنین پریزهایی که در آشپزخانه و حمام نصب می شوند دارای ارتفاع متفاوتی هستند. به طور کلی ارتفاع مناسب کلیدهای برق از کف یک ساختمان 110 تا 120 سانتی متر است که با اندازه همه کلیدهای برق یکسان است. این در نقشه لوله کشی و سیم کشی برق ساختمان گنجانده شده است. به طور خلاصه ارتفاع استاندارد نصب کلید و پریز در ساختمان های مسکونی به شرح زیر است:
ارتفاع کلیدهای چراغ: از 110 تا 120 سانتی متر.
ارتفاع پریزها در آشپزخانه 60 و 120 سانتی متر است.
ارتفاع پریزهای حمام 120 سانتی متر است.
ارتفاع کلید کولر گازی و آبی 130 سانتی متر می باشد.
فاصله مناسب نصب کلیدها و پریزها
موضوع مهم نیز رعایت فاصله مناسب نصب کلیدها و پریزها از لوله گرمایش و خطوط لوله برای گرمایش و آب سرد و گرم می باشد. فاصله استاندارد کلیدها از کف ساختمان از 110 تا 120 سانتی متر است در واقع کلید و پریز در یک جهت و در ارتفاع یکسان در ساختمان نصب می شود. البته فاصله پریزهای تلفن و آنتن مرکزی از کف از 30 تا 40 سانتی متر است، هنوز رادیاتورها هنگام سیم کشی وصل نشده اند، اما می توان محل قرارگیری رادیاتورها را در طول مسیر خط لوله گرمایش به دقت تعیین کرد. باید کلیدها و پریزهای تلفن و آنتن را به گونه ای نصب کرد که در آینده پشت بخاری قرار نگیرند. پریزهای تلفن پشت اجاق گاز اصلا کار نمی کند.
نصب استاندارد کلید و پریز در اتاق ها
علاوه بر ارتفاع و فاصله، تعداد کلیدها و پریزها در یک ساختمان با استانداردهای خاصی تنظیم می شود. معمولاً 2 پریز برق در هر اتاق خواب وجود دارد. تعداد پریزها در هر اتاق یکسان است اما تعداد کلید و پریزهای بیشتری در لابی و پذیرش تعبیه شده است. نکته مهم در نصب پریز در اتاق خواب این است که پریزها نباید در جای احتمالی تخت نصب شوند. همچنین نصب پریز در دیوار کناری درب توصیه نمی شود، زیرا وقتی در باز است نمی توان از پریز استفاده کرد. معمولاً برای صرفه جویی در هزینه و کاهش سیم کشی برق و سیم کشی اضافی، پریزهای اتاق خواب ها را به جعبه فیوز متصل می کنند. در واقع پریزهای تمام اتاق خواب ها به جعبه فیوز متصل می شوند و وقتی فیوز می پرد، همه پریزها خاموش می شوند. هنگام تعمیر سیم کشی برق ساختمان، پریز ها را می توان با بریدن همان فیوز تعمیر کرد.
نصب استاندارد کلید و پریز در قسمت پذیرایی
به طور استاندارد برای هر پذیرایی 3 سوکت در نظر گرفته شده است. این سوکت ها در نزدیکی محل قرارگیری احتمالی سیستم های صوتی و تصویری نصب می شوند. معمولاً یک سوکت جاروبرقی بر روی دیوار مجاور اتاق خواب نصب می شود. ارتفاع خروجی از کف برای سالن و پذیرایی از کف از 30 تا 40 سانتی متر می باشد. معمولاً اتاق خواب، هال و اتاق نشیمن دارای ارتفاع کلید و پریز یکسانی هستند. تنها نکته مهم توجه به خط لوله گرمایش است.
نصب استاندارد پریزها در آشپزخانه
آشپزخانه یکی از مناطقی است که بیشترین تعداد پریز در آن تعبیه شده است. بحث ایمنی و رعایت سیم کشی برق و نصب کلیدها و پریزهای آشپزخانه بسیار مهم است. با توجه به تعداد زیاد پریزها در آشپزخانه، برخی از برقکارها ترجیح می دهند پریز ها را با محافظ قرار دهند .
انواع پریز های آشپزخانه
خروجی ماشین لباسشویی
خروجی ماشین ظرفشویی
خروجی یخچال
فریزر
سوکت فندک و چرخاننده اجاق گاز
خروجی هود
خروجی پکیج گاز
خروجی فیلتر آب
تعداد پریز در حمام
نصب پریز برق در حمام به دلیل وجود رطوبت و خطرات احتمالی به شدت ممنوع است. در واقع استاندارد این اجازه را نمی دهد و ناظر شکایت می کند. معمولاً پریز را می توان روی دیوار توالت نصب کرد. این پریز نباید نزدیک محل نصب سینک قرار گیرد. بین پریز و سینک باید فاصله تقریباً 30 سانتی متر رعایت شود.کلیدهای حمام و توالت همیشه پشت در و دیوار مجاور آن نصب می شوند. هنگام نصب کلید و پریزهای سرویس بهداشتی و حمام، باید چیدمان لوله های تامین آب سرد و گرم را در نظر داشته باشید.
قوانین سیم کشی در بالکن
در ساختمان های دارای بالکن، تراس یا پاسیو، رعایت استانداردهای نصب کلید و پریز ضروری است. برای استفاده از پکیج و سایر وسایل برقی در بالکن، لازم است سیم کشی صحیح برق انجام شود. در آپارتمان ها، پکیج اغلب در بالکن و در فضای باز نصب می شود، بنابراین لازم است اقدامات لازم از قبل در این زمینه انجام شود. رعایت قوانین حتی برای منطقه تراس و بالکن الزامی است. استاندارد نصب کلید و پریز بالکن 120 سانتی متر از کف می باشد. بنابراین در هنگام شستشو آب وارد کلید و پریز نمی شود. در صورت احتمال بارندگی در بالکن پس از نصب کلید باید از چسب آکواریوم برای عایق کاری استفاده شود. این همچنین برای تمام کلیدها و پریزهای فضای باز صدق می کند.
نصب کلید و پریز در ساختمان ها بسیار حساس است و باید به صورت استاندارد نصب شود. تمامی کلیدها و پریزهایی که در مکان های مختلف با سیم کشی در ساختمان نصب می شوند در محیط های مختلف از نظر ارتفاع با یکدیگر تفاوت دارند. عدم رعایت استانداردهای لازم برای نصب پریز و کلید پریز در ساختمان مشکلات زیادی را برای محیط زیست به همراه خواهد داشت.