سیم کشی برق به عنوان تخصصی ترین کارها در ساختمان سازی محسوب می شود. برای برق کار بودن لازم است ابتدا سیم فاز و نول را تشخیص دهید البته تشخیص این کابل به معنای تخصص در این زمینه نمی باشد.نصب پریز تلفن نیز همچون سایر پریز ها نیاز به تخصص دارد. برای این کار لازم است استاندارد های نصب پریز تلفن را رعایت نمایید. به طور معمول سیم کش های تجربی و بدون گواهینامه اطلاعی از جدیدترین قوانین نصب کلید و پریز ندارد و در سیم کشی و نصب قوطی سیم دارای مهارت کافی نمی باشند. در صورتی که بدون توجه به استاندارد نصب انجام شود شما را با مشکلاتی مواجه خواهد کرد.
نصب کلید و پریز و استانداردهای آن
استاندارد های نصب پریز تلفن را باید در همه موارد توجه کرد. از موارد نصب عبارت اند از :
فاصله نصب پریز و کلید در ساختمان
فاصله نصب کلید و پریز برق از لولههای آب و گاز
استاندارد ارتفاع و فاصله در راهروها، پارکینگ و حیاط
ارتفاع نصب کلید و پریز در ساختمان
ارتفاع نصب کلید و پریز
ارتفاع نصب کلید و پریز باید چقدر باشد؟
ارتفاع نصب کلید و پریز به عنوان یکی از موارد مهم در زمان سیم کشی ساختمان می باشد. همه ی کلیدها و پریزهایی که جهت روشنایی، برق و کولر در محیط های مختلف همچون آشپزخانه ها، حمام، اتاق ها و یا قسمت های مختلف ساختمان کاربرد دارد، از نظر ارتفاع با یکدیگر متفاوت هستند. ارتفاع مناسب جهت همه ی کلیدهای روشنایی که در ساختمان ها نصب می گردد، بین 110 تا 120 سانتیمتر می باشد.
در همه کلیدهای روشنایی میزان ارتفاع با توجه به اندازه مناسب می تواند اجرا شود. مهندسان در زمان لوله کشی برق ساختمان و ترسیم نقشه سیم کشی به این مسئله توجه می نمایند ولی نصب کلید و پریز در محیط های مختلف یک استاندارد مناسب برای ارتفاع دارد. این استاندارد بسته عبارت اند از :
- ارتفاع مناسب برای نصب پریز تلفن و آنتن مرکزی بین 30 تا 40 سانتی متر است.
- ارتفاع مناسب برای نصب پریز در سرویس بهداشتی 30 سانتی متر است.
- ارتفاع مناسب برای نصب کلیدهای روشنایی بین 110 تا 120 سانتی متر است.
- ارتفاع مناسب برای نصب پریزها در آشپزخانه بین 60 تا 120 سانتی متر است.
- ارتفاع مناسب نصب کلید کولرهای آبی و گازی 130 سانتی متر است.
- ارتفاع مناسب برای نصب کلید و پریز برق پذیرایی بین 30 تا 40 سانتی متر است. این میزان ارتفاع برای اتاق خواب ها و پذیرایی یکسان است.
- ارتفاع مناسب برای نصب پریزهای حمام 120 سانتی متر است.
- و موارد دیگر
فاصله پریز های برق
وقتی در زمان نصب به استاندارد نصب کلید و پریز ها توجه شود به خوبی از تمام پریز ها استفاده می شود. به طور کلی هر کلید و پریزی از حریم یک و نیم متری برخوردار است که اغلب این فاصله بین یک پریز تا پریز دیگر 3 متر در نظر گرفته می شود . در واقع می بایست یک و نیم متر برای پریز اول و یک و نیم متر برای پریز دوم اندازه گیری شود. ولی کمتر کسی این نکته را رعایت می کند و در این رابطه نیز مهندس ناظر کمتر سخت گیری می کند چرا که در صورتی که با توجه به این موضوع استاندارد های نصب پریز تلفن و سایر آن نصب شود کلید و پریز های فراوانی خواهید داشت که در نهایت ظاهر خوبی نخواهد داشت.
فاصله سایر المان ها از لوله بخاری، سینک ظرف شویی، لوله شوفاژ نیز باید رعایت شود و توجه کنید حداقل فاصله ای که پریز ها از شیر گاز باید داشته باشند از دو طرف و پایین باید 10 سانتی متر باشد.
استاندارد نصب در اتاق خواب
ضمن توجه به ارتفاع و فاصله، در هر فضا تعداد این المان ها اهمیت دارد .اغلب برای هر اتاق خواب 2 پریز برق نصب می گردد و می بایست توجه داشت در محل احتمالی تخت خواب قرار نگیرد. نصب پریزها در دیوار کناری درب انتخاب خوبی نخواهد بود زیرا به محض باز شدن درب با مشکل مواجه می شوید. از سوی دیگر نیز پیشنهاد نمی شود زیرا اگر در باز شود پریز یا کلید غیر قابل استفاده می شوند. به طور کلی سر خط همه ی پریز ها نهایتا به جعبه فیوز می رسد و به اینصورت تمامی پریز ها قابل تعمیر می باشند.
استاندارد نصب در پذیرایی
به طور کلی 3 عدد پریز در هر پذیرایی مشاهده می شود. یکی از آن ها در محل احتمالی سیستم های صوتی و تصویری تعبیه شده و برای جاروبرقی یکی دیگر در نظر گرفته می شود که معمولا در مجاور اتاق خواب قرار دارد. در نظر گرفتن ارتفاع مناسب برای نصب پریزها در پذیرایی ضرورت دارد که معمولا بین 30 تا 40 سانتیمتر از کف در نظر گرفته می شود. تنها در نصب این تجهیزات می بایست به نصب لوله کشی شوفاژ توجه شود و با توجه به مساحت پذیرایی از یک، دو یا تعداد بیشتری رادیاتور استفاده می گردد. همچنین باید توجه شود که پریز در اطراف لوله کشی گاز نباشد.
ظرفیت فیوزها
ظرفیت فیوزهای روشنایی ۱۰ , فیوزهای پریز ۱۶ , فیوز کولر گازی و فیوز اصلی ۲۰ , فیوز کنتور ۲۵ آمپر (A) می باشد. معمولا در آشپزخانه ها می بایست مکان هایی که به پریز برق نیاز دارند توجه داشت.مثلا محل قرار گیری ماشین لباس شویی باید به فاصله پریز و کف توجه شود.
مکان های مناسب برای قرار دادن پریزه
۱. مکان قرار گیری لباس شویی
۲. مکان اجاق گاز
۳. مکان یخچال
۴. مکان پکیج (در صورت دارا بودن)
۵. بقیه ی مکان ها می تواند با توجه به نقشه ساختمان و یا سلیقه برقکار انجام شود