چراغ LED یا همان لامپ ال ای دی مخفف دیود ساطع کننده نور است. لامپ ال ای دی نسل جدیدی از چراغ ها هستند که در نورپردازی های داخلی و خارجی کارآمد هستند و جایگزین چراغ های رشته ای و پر مصرف قبلی شده اند. محصولات نورپردازی LED تا 90 درصد کارآمدتر از لامپ های رشته ای نور تولید می کنند. لامپ ال ای دی اینطور کار می کنند که یک جریان الکتریکی از یک ریزتراشه عبور می کند که منابع نور کوچکی را که ما LED می نامیم روشن می کند و نتیجه نور مرئی است. برای جلوگیری از مشکلات عملکردی، چراغ های LED حرارت تولید شده را در یک هیت سینک جذب می کنند.
عمر مفید محصولات روشنایی و لامپ ال ای دی متفاوت از سایر منابع نوری مانند نورهای فلورسنت رشته ای یا فشرده (CFL) تعریف شده است. ال ای دی ها معمولا "سوخته" یا خراب نمی شوند. در عوض، آنها "استهلاک لومن" را تجربه می کنند، که در آن روشنایی LED به آرامی در طول زمان کم می شود. برخلاف لامپهای رشته ای، طول عمر چراغ ال ای دی بر اساس پیشبینی ها کاهش 30 درصدی نور خروجی را در هنگام استهلاک و خرابی دارند.
بررسی مزایا و معایب لامپ ال ای دی
چراغ های ال ای دی کاربردهای مختلفی دارند و فقط به عنوان چراغ آویز استفاده نمی شود، بلکه به عنوان تزیینات سقف، کابینت ها و غیره هم کاربرد دارد. نحوه استفاده از ال ای دی در نورپردازی کابینت های توکار امری رایج و مرسوم است.
لامپ ال ای دی با اندازه کوچک، فرصت های طراحی منحصر به فردی را ارائه می دهند. برخی از لامپ های ال ای دی ممکن است از نظر فیزیکی شبیه لامپهای قدیمی باشند و می توان آنها را جایگزین لامپ های سنتی کرد. برخی از چراغ های LED ممکن است دارای LED هایی به عنوان منبع نور دائمی باشند. همچنین رویکردهای ترکیبی وجود دارد که در آنها از فرمت غیر سنتی «لامپ» یا منبع نور قابل تعویض استفاده می شود و به ویژه برای یک دستگاه منحصر به فرد طراحی شده است. لامپ های ال ای دی فرصت فوق العاده ای برای نوآوری در فاکتورهای نورپردازی ارائه می دهند و نسبت به فناوری های روشنایی سنتی، کاربردهای وسیع تری دارند.
ال ای دی ها از سینک های حرارتی برای جذب گرمای تولید شده توسط لامپ و پخش آن در محیط اطراف استفاده می کنند. این کار از داغ شدن بیش از حد و سوختن لامپ های ال ای دی جلوگیری می کند. مدیریت حرارتی به طور کلی تنها مهم ترین عامل در عملکرد موفق یک لامپ ال ای دی در طول عمر آن است. هرچه دمایی که ال ای دی ها در آن کار می کنند بیشتر باشد، نور سریع تر کاهش می یابد و عمر مفید آن کوتاه تر می شود. محصولات ال ای دی از انواع طرح ها و پیکربندی های منحصربفرد سینک حرارتی برای مدیریت گرما استفاده می کنند. امروزه پیشرفت در مواد به تولیدکنندگان اجازه داده است تا لامپ های LED را طراحی کنند که با شکل و اندازه لامپ های رشته ای سنتی مطابقت داشته باشد. صرف نظر از طراحی هیت سینک، تمام محصولات و لامپ های ال ای دی که ENERGY STAR را دریافت کرده اند، برای اطمینان از مدیریت صحیح گرما به گونه ای که خروجی نور تا پایان عمر نامی خود به درستی حفظ شود، آزمایش شده اند.
بررسی سرطان زا بودن لامپ های ال ای دی
این موضوع که چراغ های ال ای دی سرطان زا هستند یا خیر همیشه مطلبی بوده که راجب آن بحث و گفتگو شده است. آژانس بین المللی تحقیقات سرطان سازمان جهانی بهداشت (IARC) استفاده دائمی و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور بعضی از چراغ های ال ای دی احتمال بروز برخی مشکلات را تایید کرده است. شواهدی وجود دارد که به ارتباط بین قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی در شب، اختلال در ریتم شبانه روزی و سرطان سینه و پروستات را تایید می کند.
علت این موضوع هم این است که لامپ ال ای دی ها از موادی سمی مانند سرب و آرسنیک ساخته شده اند. انجام آزمایش هایی مختلف بروی لامپ ال ای دی و سایر پرداخته شده است. نتیج�� نهایی این تحقیق به این صورت بیان شده است که لامپ های ال ای دی قرمز رنگ، چیز حدود هشت برابر سرب بیشتری را نسبت به انواع دیگر این نوع لامپ ها تولید می کنند. در عین حال لامپ های ال ای دی سفید رنگ دارای حداقل میزان سرب می باشند. خطرناک بودن لامپ های ال ای دی وقتی جدی و تهدید کننده می شود که این لامپ ها شکسته و خرد می شوند. اطلاعات و آزمایشات انجام شده در این باره این موضوع را هشدار می دهند که شکستن و باز شدن لامپ های ال ای دی و تنفس دود و بخار ناشی از آنها سبب بروز سرطان نخواهد شد اما در عین حال مواد سمی در آن قرار دارد که موجب بیماری های خطرناک و جدی در فرد می شوند.
میزان روشنایی لامپ های ال ای دی
تکنولوژی لامپ های ال ای دی LED معمولا 75-110 لومن/وات نور تولید می کنند. بنابراین، LED ها در تولید نور حدود 6 برابر بیشتر از لامپ های رشته ای کارآمد هستند. لامپ های ال ای به فوق کم مصرف معروف هستند. لامپ ال ای دی با مصرف برق و انرژی کمتر نور بیشتری را تولید می کنند. اگر بخواهیم مقایسه کنیم یک لامپ ال ای دی هفت واتی به اندازه یک لامپ پنجاه واتی رشته ای نور تولید کرده و این یعنی بیش از هشتاد درصد صرفه جویی در مصرف انرژی را برای ما به ارمغان می آورند. لامپ ال ای دی برخلاف لامپ های قدیمی مقدار بیشتری از انرژی برق را به نور تبدیل می کنند. میزان پیشرفت تکنولوژی این لامپ ها، درصد بهره وری آنها نیز بیشتر خواهد شد. پس به هنگام خرید لامپ ال ای دی، نکته اصلی لومن تولیدی آن لامپ است که باید به آن حتی بیشتر از وات لامپ توجه کنید.