دکمه و پریز به عنوان یکی از تجهیزات انتقال دهندۀ انرژی برق در ساختمان به شمار می روند. موردی که باید در زمان نصب کلید پریز رعایت کرد موضوع فاصله و مسافت در سیم کشی می باشد. به این صورت که الکتریسیته کشی ساختمان هر یک از سیم هایی که در ساختمان وجود دارد و دکمه و پریزها می بایست فاصله قابل قبولی از یکدیگر و از زمین باشند که همین استانداردها بدون شک باید رعایت شوند. در غیر این صورت امکان تایید الکتریسیته کشی ساختمان وجود ندارد. بهره برداری از پریزهای خانه مجاز می باشد و از نظر ردیف هر منزل یک پریز به شمار می رود. استفاده از پریز الکتریسیته باید متناسب مهم محلی که جهت نصب در نظر دارید انجام گیرد. در بعضی موارد پریز و کلیدها مجهز به سیستم در دست گرفتن از شیوه به دور می باشند یا به این صورت لمسی عمل می کنند.
کلید و پریزها چه هستند؟
کلیدها و پریزها ضمن کاربردی که دارند، امروزه به نوعی المان دکوری در خانه به شمار می روند که همین موضوع باعث افزایش اهمیت آن ها شده است. همه می دانند که کلیدها جهت قطع و وصل جریان برق بسیار کاربردی می باشند. حال ممکن است این جریان برق جهت راه اندازی یک دستگاه الکترونیکی، یک لامپ یا هر چیز دیگری باشد. با توجه به رسیدن جریان برق به بیشتر محیط ها ، طبیعی است که کلیدها و پریزها را هم بتوان در هر کجایی مشاهده نمود. ولی پریزها به عنوان وسیله هایی می باشند که به جریان برق اتصال می یابند و به راحتی جریان برق را از خود عبور می دهند. به طور کلی از این راه می توان یک دوشاخه، وسیله ای برقی را فعال نموده و استفاده کرد. به طور کلی کلید و پریز ها به دو صورت توکار و روکار استفاده می شوند که در ادامه در این خصوص بیشتر توضیح خواهیم داد.
تفاوت کلید و پریز سه فاز با تک فاز
جریان برقی که دستگاههای الکتریکی را تغذیه می دهد در دو دسته ی تک فاز و سه فاز قرار می گیرد. در محیط های صنعتی بیشتر می توان برق سه فاز را مشاهده نمود چرا که کاربرد آن برای لوازم و تجهیزات صنعتی می باشد و بار بیشتری به موتور دستگاه تحمیل می نماید. استفاده ی برقهای تک فاز بیشتر جهت استفادههای شهری و خانگی کاربردی است. جهت اتصال به این منابع برق نیز لازم است تا از کلید و پریزهای متناسب با آن بهره برداری نمود. پریزهای تک فاز جهت اتصال دستگاه به سیستم های برق تک فاز طراحی گردیده اند. با توجه به اینکه تعداد پریزهای استفاده شده برای کاربردهای شهری بیشتر از کاربردهای صنعتی می باشد، استفاده از کلید و پریز تک فاز نیز بسیار شایع تر می باشد.
انواع کلیدها بر اساس نوع استفاده و کاربرد
کلید تک پل
با این نوع کلید تنها می توان یک مصرف کننده از یک نقطه را کنترل نمود. ضمن اینکه از این نوع کلید جهت قطع و وصل سیم فاز در چراغ های روشنایی و مصارف مشابه بهره برداری می گردد.
کلید دو پل
کلید دو پل به عنوان یک کلید با دو مصرف کننده می باشد ، به این معنا که از یک نقطه قطع و وصل می شوند. کلید دو پل که در واقع در یک جعبه هست که می توان برای قطع و وصل شدن همزمان دو فاز و یا یک فاز و یک نول مصرف کرد.
کلید تبدیل
کلید تبدیلی این اجازه را می دهد تا کنترل یک مصرف کننده را از دو نقطه داشته باشید.
کلید صلیبی
برای کنترل کردن یک گروه مصرف کننده از چند نقطه کلید صلیبی کاربرد دارد. کراکس ایت نام دیگر این کلید می باشد.
کلید جیوه ای
این نوع کلید در مدارهای فرعی با بار کم همچون اتاق های عمل، روی دیگ های بخار و ... مصرف می شود.
کلید دیمر
در مکان هایی که میزان نور باید یکنواخت باشد این نوع کلید کاربردی می باشد. این کلیدها به شدت نور را تنظیم و یا کم و زیاد می نمایند. از این نوع کلیدها در جاهایی همچون سالن تئاتر کاربرد دارد.
جنس کلید و پریز
امروزه برای ساخت کلید و پریز از انواع مواد مختلفی استفاده می شود. به طور معمول کلید پریزهای موجود در بازار از نوعی پلاستیک مرغوب طراحی و تولید می شوند. از ویژگی های این مواد خاصیت ضد پوسیدگی و نشکن بودن می باشد. که همین موضوع باعث افزایش دوام برای این محصولات شده است. در ساخت این محصولات از رنگ هایی با میزان خلوص بالا بهرهبرداری می گردد تا با گذشت زمان تغییر رنگ رخ ندهد. بعضی از این تجهیزات از بدنه هایی فلزی استفاده شده است و برخی دیگر ساختار شیشه ای دارند. در حال حاضر شکل ظاهری کلید ها نسبت به گذشته با تغییراتی همراه بوده است. در گذشته تنها با ظاهری مربع شکل ارائه می گردد ولی امروزه کلید پریزهای دایره ای نیز به بازار وارد می شوند.
کلید و پریز صنعتی چه کاربردهایی دارد؟
در کارگاههای تولیدی استفاده از کلید پریزهای صنعتی حائز اهمیت می باشد. با توجه به اینکه استفاده بعضی از این کارگاه ها از برق و کابل فشار قوی با ولتاژ و قدرت برق بالا می باشد، ممکن است حوادث ناشی از برق آن بالا باشد. از این حیث استفاده از این کلید و پریزها، نسبت به کلید و پریزهای معمولی بهتر خواهد بود. ضمن اینکه بیشتر قطعات موجود در کارگاهها و کارخانجات، از جنس فلزات رسانا است.