حفاظت سیستم های قدرت شاخه ای از مهندسی برق است که به حفاظت از سیستم های قدرت الکتریکی در برابر خطاها از طریق جدا کردن قطعات معیوب از بقیه شبکه الکتریکی می پردازد. هدف یک طرح حفاظتی پایدار نگه داشتن سیستم قدرت با جداسازی تنها اجزایی است که در معرض خطا هستند، در حالی که تا حد امکان شبکه را در حال کار میگذارند. دستگاه هایی که برای محافظت از سیستم های قدرت در برابر خطا استفاده می شوند، دستگاه های حفاظتی نامیده می شوند.
محافظ برق یکی از این دستگاه های حفاظتی است که از آسیب و خطرات احتمالی که برای لوازم الکتریکی رقم میخورد جلوگیری می کند.
سیستم های حفاظت از برق دقیقاً همان کاری را انجام می دهند که از نام آن پیداست: آنها از تجهیزات شما در برابر اثرات نوسانات برق و قطع برق محافظت می کنند. به طور خاص، نوسانات برق و جهش ها می تواند به تجهیزات کامپیوتری آسیب برساند و از دست دادن برق می تواند منجر به از دست رفتن داده ها شود.
راهنمای انتخاب یک محافظ برق خوب
حفاظت برق می تواند شما را از هزینه های واقعی، از دست دادن کار و حتی آسیب فیزیکی سخت افزارتان نجات دهد. سه راه اصلی وجود دارد که در آن قطع برق می تواند هزینه زیادی را برای شما به همراه داشته باشد.
بار اضافی (اضافه جریان / اتصال کوتاه) حفاظت (OP)، از جمله فیوز کلاسیک، در صورت اتصال کوتاه مسیر بار یا شروع به کشیدن جریان بیش از حد، از منبع تغذیه محافظت می کند. بسیاری از منابع "خود محدود شونده" هستند به این معنا که آنها فقط می توانند به مقدار مشخصی جریان را تامین کنند، بنابراین نیازی به فیوز نیست و عمدتاً از رله های حفاظتی سیستم قدرت مانند رله های جریان، رله های ولتاژ، رله های امپدانس، رله های قدرت، رله های فرکانس و غیره بر اساس پارامتر عملکرد، رله های زمان معین، رله های زمان معکوس، رله های پله ای و غیره تشکیل شده است. مهندسی حفاظت و کنترل (P&C) شاخه ای از مهندسی برق است که با حفاظت از سیستم های قدرت الکتریکی برای تولید، انتقال و توزیع برق سروکار دارد. وجود محافظ برق به دلیل نوساناتی که برق شهری دارد بسیار مهم و حیاتی است. از همین رو کارشناسان و مهندسین صنایع برق توصیه می کنند که برای لوازم الکترونیکی حتما محافظ برق تهیه شود تا از آسیب دیدگی و خرابی های احتمالی آن ها جلوگیری شود. البته ضرورتی ندارد که همه ی لوازم الکتریکی به محافظ برق متصل باشند، بلکه اتصال لوازم گران قیمت و حساس همچون یخچال و فریزر، تلویزیون و فرهای برقی و غیره مهم است. این مساله مهمی است که به خاطر داشته باشید: یک محافظ برق، ایمنی کامل ایجاد نمی کند. اگر موجی وجود داشته باشد، تلویزیون گران قیمت شما می تواند بسوزد و از بین برود. محافظ برق را باید به درستی انتخاب کرد و از سلامت آن اطمینان داشت تا هیچ آسیبی به وسیله برقی شما وارد نشود.
عملکرد محافظ برق به این صورت است که با نوسان و افت ولتاژ برق و یا افزایش ناگهانی آن از برد برق و رله های موجود جدا شده و مانع آسیب به دستگاه می شوند.
دستگاه هایی که به محافظ برق متصل هستند وقتی خاموش می شوند با اندکی تاخیر راه اندازی مجدد می شوند. علت این موضوع هم این است که زیرا وقتی آنرا روشن می کنیم مدت زمانی لازم است تا به ولتاژ مورد نظر خود برسد.
بهترین مارک محافظ برق ایرانی کدام است؟
همانطور که گفتیم محافظ برق مزایای زیادی دارد و از بسیاری خطرات و نواسانات ناشی از تغییر ولتاژ برق خانگی که قادر است به لوازم الکتریکی ما آسیب های جدی برساند و یا کلا آنهاذرا نابود کند جلوگیری می کند. با توجه به بالا بودن هزینه خرید انواع وسایل الکتریکی و هزینه های سرسام آور آنها، یقینا عاقلانه به نظر می رشد که برای خرید وسیله ای مهم و با ارزش که حافظ سلامت و امنیت وسایل الکتریکی گران قیمت ماست سرمایه گذاری کنیم. خرید یک محافظ خوب در الویت کارها قرار دارد که باید برای آن وقت گذاشت و بهترین مارک موجود در بازار که شناخته شده است و امتحان خود را پس داده، انتخاب کنیم. بعضی از محافظ برق ها به جای مفید بودن برای دستگاه و حفظ امنیت آن، خود باعث آسیی و خرابی وسیله ی الکتریکی ما می شوند زیرا قادر به تنظیم ولتاژ مناسب نبوده و با نوسانات یا قطع و وصل جریان برق به دستگاه آسیب وارد می شود.
بدین منظور باید به دنبال مارک های معتبر بود. نمونه های خارجی و ایرانی زیادی از محافظ برق در بازار موجود است. مدل های ایرانی این محصول هم دارای کیفیت و ویژگی های مثبت خوبی هستند و می تواندد پاسخگوی نیاز شما باشند. بهترین مارک محافظ برق ایرانی که سبب آسودگی خیال و امنیت کالاهای الکتریکی ما می شوند شامل، محافظ برق سارا ترانس، محافظ برق و ولتاژ پارت الکتریک، محافظ برق تیراژه، فردان الکتریک، محافظ نمودار کنترل و محافظ ساکو در دسته بندی بهترین محافظ برق ایرانی قرار می گیرند.
بعد از انتخاب و خرید محافظ برق مناسب نوبت به نصب و استفاده از آن می رسد. اولین مرحله ای که باید به آن توجه کنید این است که به این محافظ برق قرار است چند وسیله الکتریکی متصل باشد. این محاسبه را باید به منظور اندازه گیری جریان یا توان مصرفی کلیه وسایل. الکتریکی انجام داد، سپس باید محافظی را انتخاب کنید که آن مقدار جریان یا توان در خواستی شما را پشتیبانی کند. نکته مهم دیگری که حائز اهمیت است، توجه به زمان تاخیر محافظ است که به وسیله الکتریکی که به آن متصل است مرتبط است. به عنوان مثال، محافظ برق یخچال نباید زودتر از سه دقیقه وصل شود، زیرا ممکن است هنوز برق نوساناتی داشته باشد و همین موضوع به قطعات داخلی یخچال آسیب وارد کند، اما یک محافظ صوتی و تصویری با زمان تاخیر یک دقیقه ای، مطلوب و معقول است.
بطور کلی هر محافظ برقی از هر مارک و برندی، قدرت و جریان مشخصی دارد که باعث تفاوت آن در مقایسه با سایر محصولات می شود. وسایل پرمصرف جریان بیشتری می کشند و به محافظ قوی تری نیاز دارند مانند کولر گازی، اما محافظ یخچال به جریان و توان کمتری نیاز دارد.