آیا می دانید کنترل فاز چیست ؟ چگونه کار می کند و چه بخشهایی دارد ؟ کنترل فاز یا کنترل زاویه فاز ، روشی است که در الکترونیک قدرت برای تنظیم توان مصرف کننده های برق و مصرف کننده هایی که با ولتاژ متناوب کار می کنند ، استفاده می شود. فقط بخش هایی از ولتاژ متناوب برای تولید برق استفاده می شود. عناصر نیمه هادی که به آنها دریچه نیز گفته می شود ، سیگنال احتراق تاخیری را پس از کموتاسیون طبیعی دریافت می کنند و در آن لحظه رسانا می شوند. هر چه تاخیر قابل تنظیم بیشتر باشد ، ولتاژ خروجی موجود کمتر شده و بر این اساس ، توان ساطع شده کمتر می شود. نقطه مقابل کنترل فاز ، کنترل فاز معکوس است. در این حالت ، لحظه اشتعال طبیعی ثابت می ماند اما سوپاپ قبل از کموتاسیون خاموش می شود. از آنجایی که کنترل فاز از تلفات انرژی کم بهره می برد ، برای کاربرد هایی در زمینه مهندسی قدرت استفاده می شود.
وظیفه اصلی کنترل فاز
وظیفه اصلی کنترل فاز ، محدود کردن فاز ورودی و محافظت از موتور دستگاه می باشد. این دستگاه ، موتور ما را در برابر سه عامل محافظت می کند. اولین عامل ، دو فاز شدن می باشد. به این معنی که اگر به هر دلیلی یکی از فازها قطع شود ؛ کنترل فاز مدار را به طور کامل قطع می کند. دومین عامل ، محافظت در برابر عدم توالی فاز ها می باشد. به این معنا که RST شبکه ، به RST دستگاه متصل شود. در صورتی که جای R و S عوض شود ، باعث چپ کار کردن دستگاه شده و این عامل می تواند به موتور و خود دستگاه آسیب برساند. سومین عامل هم ، محافظت در برابر عدم تقارن فازها می باشد. برق سه فازی که در کشور ما مصرف می شود ، ۴۰۰ وات است. اگر به هر دلیلی ، یک فاز بیشتر یا کمتر از ۴۰۰ وات شود ، کنترل فاز آن را تشخیص داده و مدار را قطع می کند. در چنین موقعیتی ، اگر سیستم به کار خود ادامه دهد ، به سیم پیچ ها و موتور ، آسیب جدی وارد خواهد شد.
نحوه قرار گیری کنترل فاز در مدار
نحوه قرار گیری کنترل فاز در مدار چگونه است ؟ سه فاز برق ما ، به سه قسمت RST وصل می شود. یک کنتاکت باز و یک کنتاکت بسته نیز در قسمت پایینی دستگاه وجود دارد که با شمار های ۱۵ ، ۱۶ و ۱۸ مشخص شده است. شماره ۱۵ ، کنتاکت مشترک بوده ، شماره ۱۶ کنتاکت بسته و شماره ۱۸ ، کنتاکت باز می باشد. زمانی که سه فاز ما ، بدون هیچگونه مشکلی (از نظر ولتاژ و توالی) به کنترل فاز وصل می شود ، شماره ۱۵ و ۱۸ ، به یکدیگر مرتبط خواهند شد. این بدان معناست که در مدار فرمان ما ، شماره های ۱۵ و ۱۸ در حال استفاده هستند و از شماره ۱۶ ، می توانید برای آلارم استفاده کنیم. روی دستگاه های کنترل فاز ، یک سری علائم و مشخصاتی وجود دارد که در همه دستگاه ها یکسان نیست. زمانی که برق شهری ، به درستی به دستگاه کنترل فاز ما وصل می شود ، چراغ AC روشن شده و نشان دهنده عملکرد صحیح دستگاه است.
نقش کنترل فاز در بلندگو
وقتی صحبت از سیستم زیر بم REL به میان می آید ، می خواهیم REL هماهنگ با بلندگو ها کار کند و بیس را تقویت کند ، نه اینکه آن را لغو کند. به عبارت دیگر ، ما می خواهیم درایورهای بلندگو و REL همزمان به جلو حرکت کنند و همزمان به عقب بروند. هنگامی که این اتفاق می افتد ، منجر به افزایش صدای زیر بم و فشار در اتاق می شود و آنها در فاز هستند. برعکس این است که بلندگوها و REL در مقابل یکدیگر کار کنند و باعث لغو باس پایین شوند. ما این را خارج از فاز می نامیم و اینجاست که نقش کنترل فاز در بلندگو مشخص می شود. کنترل فاز در یک REL ، دارای دو موقعیت 0 و 180 است. یکی از این موقعیت ها REL را در فاز با بلندگوها قرار می دهد و یکی آن را خارج از فاز می کند. برچسبهای 0 و 180 ، فقط برچسب هایی هستند و در مورد بقیه سیستم چیزی به ما نمی گویند ، فقط به ما اطلاع می دهند که REL با بلندگو ها کار می کند یا نه. هر موقعیتی که منجر به بلندترین و کاملترین ساب بیس شود ، موقعیت صحیحی است. کنترل فاز ، جز ضروری ترین سیستم های موجود در هر وسیله الکترونیکی می باشد.
کاربرد های سیستم کنترل فاز
کنترل فاز در مخابرات ، به فرآیند کنترل توان یک فرستنده برای دستیابی به سیگنال ارتباطی بهتر یا کیفیت کلی خدمات اشاره دارد. این دستگاه ، عمدتاً برای کنترل قدرت انتقال یک دستگاه ارتباطی برای دستیابی به عملکرد بهتر استفاده می شود. کنترل فاز در درجه اول ، از طریق الگوریتم های هدفمند اجرا می شود. کنترل فاز ، بر روی دستگاه ها و سیستم ها ارتباطی مانند روتر های بی سیم ، تلفن های همراه ، شبکه های سلولی ، شبکه های حسگر ، مودم های DSL و غیره اجرا می شود. به طور معمول ، کنترل فاز اجازه می دهد تا قدرت انتقال یا سیگنال ورودی ، مقیاس بندی شود و در نتیجه ، منجر به کیفیت سیگنال بهتر می شود. با این حال ، الگوریتم های کنترل فاز نیز به گونه ای طراحی شده اند که قدرت را به طور غیر ضروری بالا نبرند. بنابراین کنترل فاز ، تعادلی بین توان های انتقال کم ، متوسط و بالا برای سیگنال یا کیفیت سیستم بهینه نگه می دارد. کاربرد های سیستم کنترل فاز ، تا حد بسیار زیادی به انواع صنایع و وسایل برقی کمک می کند. کنترل فاز ، مهمترین سیستم یک دستگاه می باشد ، چرا که از آسیب های وارده به دستگاه برقی جلوگیری می کند. اگر کنترل فاز اجرا نشود ، بسیاری از مشکلات مانند دو فاز شدگی و دیگر مشکلات رخ خواهد داد.