عمل هوشمند سازی در حال حاضر با لطف پیشرفت فناوری و تکنولوژی ها گامی بسیار مهم را در صرفه جویی در منابع انرژی برداشته است. لذا این موضوع در دوربین های مدار بسته هوشمند در تمامی جنبههای زندگی جایگاه بسیار خاص و ویژه ای دارد؛ لازم به ذکر است که هوشمندسازی در مکان هایی مانند ساختمان و همچنین سیستم روشنایی هوشمند، سیستم گرمایشی و سرمایشی هوشمند و در برخی از لوازم صوتی و تصویری، سیستم نظارت و کنترل پارکینگ استفاده می شود. همچنین لازم به ذکر است که اجزای یک سیستم هوشمند سازی امکان تجهیزات سخت افزاری را به بالاترین حد خود رسانده است و بسیاری از امکانات که در گذشته وجود داشتن را در حال حاضر محقق کرده است.
دوربین هوشمند چیست؟
دوربین هوشمند به واسطه یک سنسور تعریف می شود. یک دوربین هوشمند قابلیت پردازش تصاویر دوربین های مداربسته را دارد، به این شکل که یک دوربین هوشمند با آنالیز کردن تصاویر دریافت شده از دوربین می تواند به طور خودکار هشداری را برای سایر قسمت ها ارسال نماید. همچنین از مزایا و از فواید یک دوربین هوشمند می توان به مواردی چون کاهش ضرر و زیان شرکت ها و موسسات و قابلیت کنترل و مدیریت محیط مورد نظر و همچنین افزایش بهبود مسیرهای پر رفت و آمد را اشاره کرد. در برخی از موارد از دوربین های هوشمند برای کنترل مکان مورد نظر و ردیابی سارقان نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
ساختار اصلی و قسمت های مختلف دوربین های مداربسته
بدنه دوربین
بدنه دوربین یکی از قسمت های بسیار مهم و اساسی در دوربین های مداربسته به حساب می آید؛ به طور کلی میتوان گفت قاب اصلی و همچنین قاب پوششی بیرونی که نسبت به فضا م��رد استفاده قرار می گیرد به عنوان بدنه دوربین معرفی میشود. همچنین بخش های الکترونیکی دوربین که شامل سنسور برد اصلی کنتاکتور و همچنین برد تغذیه می شود، از قسمت های مختلف یک دوربین مداربسته به حساب می آیند.
لنز دوربین
لنز دوربین یا لنز زوم نوعی از لنز به حساب میآید که امکان تغییر فاصله کانونی را مهیا می سازد و لازم به ذکر است که این لنز ها معمولاً برای فوکوس خودکار قابل استفاده است. در قسمت های پایین بیشتر در مورد لنز ها صحبت شده است.
وظیفه لنز
به طور کلی اندازه چیپ تصویر دوربین ها محدود و کوچک می باشد که این امر سبب شده تا تصویر تشکیل شده بر روی چیپ تصویر نیز بسیار محدود باشد. لذا برای رفع این مشکل باید از یک وسیله ای استفاده نمود که وظیفه آن متمرکز کردن نور بر روی چیپ تصویر را بر عهده داشته باشد، به این وسیله به اصطلاح لنز گفته می شود. همچنین لازم به ذکر است که لنز دوربین های مداربسته از یک یا در برخی از موارد از چند عدسی تشکیل شده است؛ که این عدسی ها با توجه به فاصله کانونی می توانند قسمتی مشخص از تصویر را بر روی چیپ تصویر ایجاد نمایند. همچنین هر چه اندازه فاصله کانونی لنز بیشتر باشد تصویر کمتر متمرکز می شود و زاویه دید دوربین نیز کمتر خواهد شد.
دوربین هوشمند چه کاربرد هایی دارد؟
به طور کلی مهمترین و همچنین یکی از بارزترین کاربردهای دوربین های هوشمند جلوگیری از ارتکاب جرم در حوزه های مختلف و گوناگون می باشد. استفاده از دوربین های نامحسوس نیز امروزه بسیار مورد توجه قرار دارد و لازم به ذکر است که در بسیاری از مواقع استفاده از دوربینهای هوشمند کمک بسیار زیادی در کم کردن تخلفات می کند. کاربرد این دوربین ها تنها محدود به سیستم های امنیتی و همچنین محدود به سیستم های حفاظتی نیست، لذا در برخی از موارد مانند کنترل ترافیک و همچنین در حیطه نظامی و در حیطه فضایی و همچنین در تصویربرداری های نامحسوس مورد استفاده قرار می گیرد. این دوربین ها کمک شایانی به افزایش کیفیت محصولات در کارخانجات شیمیایی و هستهای نیز می کند، زیرا در برخی از مواقع شرایط استفاده از نیروی انسانی وجود ندارد و به همین علت دوربینهای هوشمند حرارتی یا اسکن می تواند گزینه بسیار خوبی در این زمینه باشند.
قابلیت ها و امکانات دوربین های مداربسته هوشمند
دوربین های هوشمند در مقایسه با دوربین های آنالوگ دارای طیف بسیار وسیعی می باشند که به این شکل در بعضی از این دوربین ها قابلیت هایی چون قابلیت تشخیص هر نوع حرکت در محدوده دید دوربین و همچنین قابلیت اتصال به سیستم ها و همچنین سنسور های دیگر وجود دارد. لازم به ذکر است که از دوربین های هوشمند برای تعقیب و بررسی مورد و سوژه های مشکوک و همچنین تشخیص و بررسی یک فضای کاملا امن در برخی از موارد برای تشخیص چهره افراد و ثبتنام آنها در سیستم و همچنین تحلیل انواع باند های فرودگاهی استفاده می شود.
مزایای دوربین های مداربسته و هوشمند سازی آنها
یکی از موارد بسیار مهم بررسی مزایای دوربین های مداربسته و هوشمند سازی آنها می باشد. در این قسمت سعی داریم تا مزایای دوربین های مدار بسته را به طور اختصار بیان نماییم. لذا به طور کلی می توان گفت کیفیت تصویر فوقالعاده بالا در مقایسه با دوربین های آنالوگ و همچنین امکان استفاده از شبکه های محلی و همچنین قیمت تمام شده کمتر در پروژههای بزرگ بخشی از مزایای دوربین های مداربسته می باشد. عدم افت کیفیت تصاویر حتی در انتقال های بسیار طولانی و حتی چند صد کیلومتری یکی دیگر از مزیت های دوربین های مدار بسته است.
در قسمت پایین بیشتر به مزایای دوربین های مداربسته هوشمند پرداخته ایم.
امکان تنظیم و همچنین امکان کنترل کامل دوربین از مسافت های طولانی از طریق نرم افزار
قابلیت انتقال چندین تصویر بر روی یک کابل
عدم احتیاج به کابل جداگانه جهت انتقال برق به دوربین
امکان ارسال تصاویر به چندین نقطه مختلف و گوناگون در یک زمان
نبود محدودیت در اسکن تصاویر به علت نیاز نداشتن به پیروی از استانداردهای موجود
قابلیت انتقال چند تصویر به طور همزمان
حجم کابل کشی بسیار کمتر
امکان ذخیره و همچنین قابلیت مشاهده تصاویر به صورت همزمان از چندین نقطه بدون کم شدن کیفیت تصویر
امکان تعریف سطح دسترسی به کاربران مختلف و همچنین امکان تغییر در آن ها
نبود احتیاج به استفاده از ماتریس سوئیچ فیزیکی جهت مدیریت تصاویر
رمزگذاری های پیچیده و همچنین فیلترگذاری های ناشناس