بعد از طراحی و ساخت یک ساختمان، برق کشی ساختمان مهمترین مرحله ای است که باید به آن توجه نمود. زیرا با شرایط پیشرفت تکنولوژی امروز استفاده مداوم از انرژی برق نباید نقص و اختلالی در برق کشی ساختمان باشد. در گذشته روش های خاصی برای برق کاری ساختمان ها وجود نداشت و به همین دلیل معمولا پس از پایان کار ساخت ساختمان، برق کشی آن به صورت روکار انجام می گرفت. اما امروزه به دلیل ایجاد تنوع در روش های برقی کشی و تحول در ساخت و ساز استفاده از روش های سنتی منسوخ شده، و به همین دلیل برقکاری ساختمان ها با استفاده از روش های روز دنیا انجام می شود. قدیم تر ها برای برق کشی ساختمان روش های خاصی وجود نداشت و اکثر پس از پایان کار ساخت ساختمان، برق کشی آن به صورت روکار انجام می دادند. اما امروزه اوضاع متفاوت شده است و به دلیل ایجاد تنوع در روش های برقی کشی ساختمان و تحول در ساخت و ساز استفاده از روش های سنتی همگی منسوخ شده و به همین دلیل دیگر برقکاری ساختمان ها با استفاده از روش های روز دنیا انجام می شود.
اصول صحیح برق کشی ساختمان و آشنایی با استانداردهای آن
ساختمان ها برای اولین بار حدود 150 سال پیش برق دار شدند. برق کشی یبیشتر ساختمان ها با سوخت های متعدد کار می کنند. آنها از برق برای روشن کردن چراغ ها، یخچال ها و وسایل الکترونیکی استفاده می کنند. و از سوخت های فسیلی مانند گاز طبیعی یا پروپان برای برق رسانی به کوره ها، دیگ ها و آبگرمکن ها استفاده می کنند. این اتکای مداوم به سوختهای فسیلی، ساختمانها را به یکی از بزرگترین منابع آلودگی ناشی از گرم شدن سیاره تبدیل میکند. در ایالات متحده، ساختمانها تقریباً 40 درصد از مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانهای کشور را تشکیل میدهند و تقریباً نیمی از خانهها به گاز طبیعی به عنوان سوخت اصلی گرمایش متکی هستند.
اصطلاحات «الکتریک سازی ساختمان»، «الکتریک سازی سودمند» و «کربن زدایی ساختمان» همگی تغییر به سمت استفاده از برق به جای سوخت های فسیلی برای گرمایش و پخت و پز را توصیف می کنند. هدف از چنین انتقالی: ساختمانهای تمام الکتریکی با انرژی
خورشیدی، باد و سایر منابع برق با کربن صفر
اما تا تحقق این مساله و جایگزینی سوخت های پاک بجای استفاده از برق و برق کشی ساختمان فاصله وجود دارد. از همین رو هنوز هم بیشتر کشورهای دنیا ساختمان های خود را به با الکتریسیته برق کشی می کنند. اما رعایت نکاتی در برق کشی ساختمان سبب کاهش مصرف انرژی و استفاده صحیح از منابع برقی می شود.
برق کشی ساختمان به صورت توکار و روکار صورت می گیرد که امروزه عموما حالت برق کشی ساختمان توکار را انتخاب می کنند. سیم کشی برق ساختمان نیازمند رعایت ها استانداردها و استفاده از ابزارهای صحیح است. اینکار حتما باید توسط افراد متخصص انجام شود. استفاده از ابزار مناسب از جمله سیم لخت کن، انبردست، متر و مولتی متر، فازمتر، تستر ولتاژ القایی و فنر سیم کشی است. مرحله بعد تهیه نقشه دقیق جایگذاری لوله و قوطی ها است. برای این کار باید در ابتدا بر اساس نقشه کلی ساختمان یک نقشه سیم کشی تهیه کرده و در آن جای کلیه کلیدها، پریزها، لامپ ها، لوله های برق، جعبه تقسیم، جعبه فیوز و غیره را مشخص کرد. بعد از آن باید قوطی ها، لوله ها و لامپ ها را در دیوار و سقف و یا حتی کف ساختمان با پیکور کنده و آنها را با رعایت تراز بندی اصولی در جای خود قرار داد، البته در صورت نیاز جوشکاری و محکم کردن آنها را انجام داد. حالا نوبت آن می رسد که سیم ها در اتصالات را به وسیله نوار چسب برق به یکدیگر متصل کنیم. از آنجا که هنوز عملیات ساختمانی به صورت کامل انجام نشده بایستی سر سیم هایی که از قوطی ها و غیره بیرون آمده اند به یکدیگر محکم شده تا طی عملیات ساختمانی به اشتباه خارج نشوند. بعد ازین گام کلیدها وپریزها را را نصب و تست میکنیم. علاوه بر کلید و پریز در این مرحله از برق کشی ساختمان آیفون، جعبه فیوز، لامپ ها، سیستم اطفای حریق و غیره می پردازند.
به این توجه کنید که محکم کردن اتصالات و درست بستن آنها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا یک اتصالی و جرقه می تواند باعث آتش سوزی در کل سیم کشی یک ساختمان شده و حوادث ناگواری را رقم بزند.
پس باید بدانید که برق کشی ساختمان کار تخصصی و حساسی است و حتما باید توسط افراد مجرب و آموزش دیده انجام شود.
استاندارد های برق کشی ساختمان
به مجموعه قوانینی که برقکار ساختمان می بایست به آنها توجه داشته باشد و آنها را رعایت کند استانداردهای برق کشی ساختمان می گویند. همانطور که می دانید برق ساختمان بسیار حساس و خطرناک بوده و در صورتی که برق کشی ساختمان به درستی انجام نگیرد خسارات و صدمه های جبران ناپذیر بسیاری را به همراه خواهد آورد اولین مورد در استاندارد های برق کشی ساختمان این است که همه ی سیم های داخلی ساختمان، چه روکار و چه تو کار، باید در داخل لوله ای مخصوص سیم کشی یا مجاری مخصوص این کار یعنی قوطی ها انجام شود و برای اجرای انشعابات، خم ها، زانوها، سه راه ها و چهار راه هاو غیره باید از وسایل و متعلقات استاندارد و مخصوص هر لوله یا مجرا استفاده کرد. جعبه های زیر کلید و پریزها و دیگر وسایل مشابه در برق کشی ساختمان توکار باید با نوع لوله کشی و کلید و پریزهایی که استفاده می شود، همگونی داشته باشند.کلیه لوله ها هنگام برق کشی ساختمان و هنگام نصب باید خالی باشندو سیم ها هم پس از تکمیل و پایان عملیات لوله کشی به داخل آنها هدایت شوند.از پیچاندن سیم های برق برای ایجاد اتصال الکتریکی و عایق بندی محل اتصال با نوار چسب باید خوددراری کنید. انجام کلیه سیم کشی ها با استفاده ازسیم های چند لایه، مانند بندهای پلاستیکی و بست های میخی یا میخ معمولی اکیدا ممنوع است.همه اینها تعدادی از استاندارد های برق کشی ساختمان بود که باید برق کاران و متخصصان این حوزه مو به مو آنها را رعایت کنند
علاقه مندان جهت اطلاع از لامپ ریلی و لامپ نواری به صفحه مربوطه مراجعه فرمایید وکسانی که نیاز دارند درباره چراغ ریلی و چراغ سقفی مطالعه داشته باشند از طریق بلاگ سایت مراجعه کنند برای اشنایی با چراغ خطی بر روی لینک کلیک کنید برق نت ازلامپ ال ای دی پشتیبانی میکند.ریسه و هالوژن و چراغ خیابانی از دیگر محصولات ماست.